Programma

header4aangepast

 

sep
22
za
ONZE VRIJHEID, THEATERTOUR | ZID Theater, Teatr Brama. POD Teatar | NL/EN | @ Voedseltuin
sep 22 @ 14:00

Onze vrijheid, theatertour (audiotour)

Eindpresentatie – Wandelroute van Voedseltuin naar de buurt. Nederlandse en internationale optredens rondom het thema vrijheid. Voedseltuin i.s.m. Theaterstraat

Ga mee op wandeltocht en audiotour door Amsterdam-Noord langs de dijk, treed in de voetsporen van uw begeleider of laat u meenemen aan de hand.

Iedere deelnemer loopt afzonderlijk mee met een begeleider. Tijdens deze tocht hoort u verschillende, persoonlijke perspectieven op vrijheid van bewoners uit Amsterdam-Noord van 16 tot en met 70 jaar.  Wat betekent vrijheid voor hen? Waarin ervaren ze vrijheid en waarin niet? Hoe creëren ze hun eigen (gevoel van) vrijheid als deze er niet is ? En is vrijheid volgens hen voor iedereen even toegankelijk in Nederland?

Een bijzondere presentatie van een onderzoek naar hoe Amsterdammers hun (on)vrijheid ervaren.

Aan het einde kan er worden nagepraat, onder het genot van een drankje. U kunt de wandelroute lopen tussen 14 uur en 17 uur, die ongeveer iedere 10 minuten start.

Reserveren: info@voedseltuinijplein.nl

Credits
Regie: Anouke de Groot

 

sep
23
zo
Opening: De Nieuwe Vrijheid | NL/EN | @ Podium Mozaïek
sep 23 @ 16:00

ZID THEATER I.S.M. FESTIVALPARTNERS

De nieuwe vrijheid is een multidisciplinair programma van het ZID Theater, waar theater, muziek, dans en bijzondere gasten de kracht van vrijheid in deze tijden bevragen.

Veertig Amsterdamse deelnemers, spelers en zangers tussen de 12 en 80 jaar laten korte previews zien van de voorstellingen die in de week van het festival 23 t/m 30 september te zien zijn op verschillende locaties in de stad.

In deze voorstellingen werken buurtacteurs samen met nationale en internationale dansers, acteurs en zangers en brengen eigen ervaringen en fascinaties op het podium. De internationale gasten komen uit Polen, Griekenland, Denemarken, Marokko en Servië. Deze culturele veelzijdigheid kan niet anders dan resulteren in een kleurrijk en energiek theatraal programma. We leven in totaal verschillende maatschappelijke werelden, maar hebben we dan meer of minder vrijheid? Is vrijheid voor mij anders dan vrijheid voor ons? Uitgangspunt is de gedachte dat je mag zijn wie je bent, rekening houdend met anderen en de omgeving. Dit klinkt makkelijker dan het is. Hoe doen we dat met elkaar? Dit is de centrale vraag, die regisseuse Karolina Spaic van het ZID Theater wil delen met kunstenaars, gasten en buurtbewoners tijdens het internationale ExploreZ festival 2018.

Moderator van het programma is aanstormend talent Yasmine Moussaid. Onder de gasten bevinden zich de bijzondere Nederlands- Marokkaanse zangeres Karima El Fillali en hiphop danser Osni Seye. Zij treden samen op met acteurs Sebo Bakker, Claribel Rodriguez en dansers Jos Daamen en Ista Putrantro van het ZID Theater.

Credits:
Samenstelling programma: Karolina Spaic
Moderator: Yasmine Moussaid

Met: Brama Theater (Polen), Omma Studio Theater (Griekenland), POD Theater (Servië); DAR Amsterdam (Marokko), ZID Theater (Nederland), Osni Seye (Senegal- Italië), Karima El Fillali (Nederland)

Tickets: Podium Mozaïek
Buurtbewoners met postcodes 1055, 1056, 1057, 1061 en 1063 krijgen 2,50 korting op de toegangsprijs. Kaarten zijn op vertoon van adres verkrijgbaar bij de ticketbalie van Podium Mozaïek.

Prijzen:
Normaal € 7.50
Buurtbewoners € 5.00

 

sep
24
ma
WORKSHOP THEATRE, A SEPARATE REALITY | OMMA Studio Theatre (GR) | ENG / NL | @ ZID Theater
sep 24 @ 10:00 – 11:00

OMMA Studio Theatre, opgericht in 1996, introduceert nieuwe theatrale codes en onderzoekt hoe theater kan functioneren in de wereld van vandaag. OMMA maakt o.a. locatietheater in niet-theatrale ruimtes, zoals verlaten gebouwen.

Theatre; a seperate reality, is een workshop voor body-and-voice-expression. Aan de hand van traditionele zang en dans uit Griekenland verkennen de deelnemers verschillende soorten van energie, eigenschappen en aanwezigheid. Maar vooral is deze workshop een gelegenheid om elkaar te ontmoeten, uit te wisselen en samen een ‘aparte werkelijkheid’ te betreden.

Antonis Diamantis is acteur en directeur van het OMMA Studio Theatre uit Kreta. Hij verkent in zijn werk de relatie tussen theater en ceremonie.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

BREAD AND TALKS: Van de bron naar het verleden | Jan Ferslev, Odin Theatret | ENG | @ ZID Theater
sep 24 @ 16:00

Jan Ferslev laat het publiek kennismaken met de basisprincipes van ODIN Teatret. Ferslev is sinds 1971 als acteur en maker verbonden aan ODIN Teatret. Hij heeft in tientallen producties over de hele wereld gespeeld en geeft regelmatig workshops. Deze workshop is gebaseerd op fysieke en vocale training als dynamische, visuele en auditieve voorbereiding van de acteurs. Jan Fersley verkent en prikkelt de fysieke mogelijkheden, de fantasie en capaciteit om expressies te creëren.

Waar: ZID Theater
Kaarten gratis
Reserveren gewenst
reserveringen@zidtheater.nl

FILM: THE ART OF THE IMPOSSIBLE | ENG | @ ZID Theater
sep 24 @ 19:30

The Art of the ImpossibleThe Long Journey of Eugenio Barba and Odin Teatret is de titel van een nieuwe documentaire van de Noorse filmregisseuse Elsa Kvamme.

Zie hier de Engelse trailer

Voor haar film heeft zij kunnen putten uit een schat aan documenten, waaronder filmfragmenten en foto’s die nog niet eerder werden vertoond. De documentaire vertelt het fenomenale verhaal van Odin Teatret en Eugenio Barba vanaf het allereerste begin in een vochtige bunker in Oslo tot aan de veelzijdige laboratoriumprojecten die vandaag de dag in Holstebro, Denemarken, plaatsvinden.

“In theater betekent optreden dat je in tijd en ruimte ingrijpt om iets te veranderen en zelf ook te veranderen.” – Eugenio Barba

The Art of the Impossible beleefde zijn première tijdens het Porsgrunn International Theatre Festival in juni 2017. ExploreZ Festival heeft de eer de Nederlandse première te mogen presenteren.

Locatie: ZID Theater
reserveringen@zidtheater.nl

 

 

ITHAKAZA CULTUURPODIUM | EN | @ ZID Theater
sep 24 @ 21:00

Een multidisciplinair evenement, waarin de disciplines theater, dans, muziek en storytelling elkaar afwisselen. Een afwisselend programma met makers uit eerdere edities van festival ExploreZ maar ook met gastoptredens van nieuwe, jonge, talentvolle makers. Laat je verrassen door alle talenten die schitteren op het podium. Elke avond brengt weer nieuwe optredens.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

sep
25
di
WORKSHOP | Karolina Spaić en Daan Bosch, ZID Theater (NL) | EN/NL | @ ZID Theater
sep 25 @ 10:00

De theatermakers van ZID nemen je mee in een super creatieve sfeer waarin we de werkprincipes achter ons theaterwerk onderzoeken. De kracht van geïmproviseerde verhalen, beweging, zang en menselijk contact staan hierin centraal. We laten je zien hoe er vanuit improvisatie nieuw materiaal voor voorstellingen kan ontstaan. Elke speler heeft een eigen unieke kwaliteit die door deze aanpak naar voren komt.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

BREAD AND TALKS: Women in theatre, The Magdalena Project – International Network of women in theatre | ENG / NL | @ ZID Theater
sep 25 @ 16:00

Julia Varley (1954), performer bij Odin Teatret, geeft een inleiding over het Magdalena Project. Dit project, in 1986 opgericht door Jill Greenhalgh, is een cross-cultureel netwerk dat een platform biedt aan vrouwen die in theater en performance werken. Gezamenlijk werken ze aan artistieke en economische structuren om ervoor te zorgen dat vrouwen aan het werk kunnen.

Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl (toegang gratis)

CONFERENTIE KUNST EN MAATSCHAPPIJ IN TRANSITIE, deel 1 | i.s.m. Buurtcommunities | ENG / NL | @ Pakhuis de Zwijger
sep 25 @ 20:00

Stadsbewoners gaan in gesprek met kunstenaars, politici, maatschappelijke organisaties, opleidingen en stedelijke ontwikkelaars over het thema Meemaakkunst. Op zoek naar een nieuwe definitie van ‘participatiekunst’.
De bewoners krijgen een steeds grotere rol in een co-creatief proces en worden daarmee ‘mede-eigenaar’ van een voorstelling, expositie of festival. Wat zijn de mogelijkheden voor deze nieuwe ontwikkelingen? Waar liggen de kansen en waar de obstakels, wat is het toekomstperspectief? Van wie is de gezamenlijke kunst die nu ontstaat eigenlijk en hoe gaan we daarmee om?

Deelnemende gasten | Participating: guests: An van den Bergh (DEMOS, ENTER festival Belgie), Karolina Spaić, Sebo Bakker, Daan Bosch (ZID Theater), Willem van der Craats (Bureau Point),

Diane Elshout (Moving Arts Project), Sandra Trienekes (Urban Paradoxes), Irene Lips (Jeugdtheaterschool Zuid-Oost), Ricky Middendorp (Laaktheater), Alessandra Ghiglione (Social and Community Theatre, Turijn, Italië), Jenny Chrissi (BRAMA Teatrt, Polen) Irena Ristic (hop.la! Servië/Serbia), Ljubica Beljanski Ristic (BITEF Polyphony Festival, Belgrado, Servië/Serbia), Frans Kanters

Reserveren via www.pakhuisdezwijger.nl.

 

“This Conference is one out of 10 international conferences in the frame of the European Social Community Theatre Project Caravan Next, co-founded by the Creative Europe Programme. The conference is organised by Pakhuis de Zwijger – one of the 13 European Caravan Next partners. From September 2015 till February 2019 the Caravan Next network of European theatre organisations and cultural institutions creates Social Community Theatre events in 16 different European countries. The 10 conferences themes, speakers and agendas will reflect the different approaches and outcome of the social community theatre events.”

sep
26
wo
WORKSHOP ARCHAÏSCHE ZANG | POD Teatar (RS) | ENG / NL @ ZID Theater
sep 26 @ 10:00

POD Teatar is een vooruitstrevend gezelschap op het gebied van community theater in Servië.

Tijdens deze workshops maken de deelnemers kennis met theatermethodes, waarmee ze hun stem leren begrijpen, bevrijden en controleren. Ook is er veel aandacht voor de natuurlijke combinatie van lichaam, stem en emotie, die POD Teatar beschouwt als de sleutel tot het ontdekken en ontwikkelen van de eigen artistieke mogelijkheden.

Tot slot zoeken we in de zang een metafysische ervaring of dialoog. Zang kan bijdragen aan de integratie en ontwikkeling van de relatie tussen de groepsleden.

Reserveren: Info@zidtheater.nl