DE VOORSTELLING OP LOCATIE
Op een zonnige zondagmiddag in het Erasmuspark in Amsterdam loop ik naar de doorgegeven locatie. Het lijkt wel alsof de hele buurt naar buiten is gekomen om te genieten van het mooie weer. Op het grote grasveld is een voetbalwedstrijd gaande. Jongens uit de buurt juichen de spelers toe en functioneren als ballenjongens aan de zijlijn. Ik zie ouders met lege kinderwagens en fietsjes en 20 meter verderop de dreumes die erbij hoort, sjokken door het park. Op een bankje in de zon zitten twee dametjes, druk in gesprek. Ze lachen hard en spreken een taal die ik niet spreek. Wanneer ze zien dat ik lijken ze hun gesprek even te onderbreken voor een glimlach en een “Goedemiddag!”. Ik groet terug en geniet van de bruisende mensen in het zonnige park in Amsterdam. Ik loop een paadje in en kom aan op een, door bomen omringde open plek. Hier tref ik Joske Daamen, de maker en choreograaf van Boom! Crash! Oh! Hello!.
DE PERFORMANCE EN HET REMIX COMIX PROJECT
Deze voorstelling is onderdeel van het grote, Europese Remix Comix project. Een project waarin diverse kunstenaars samenwerken aan kunstwerken en performances. Deze volgens de verhalen van mensen uit de omgeving. Zo is de voorstelling Boom! Crash! Oh! Hello! gemaakt vanuit het idee van plaats. De regisseur en de spelers hebben hun lijfelijke belevenissen van bijvoorbeeld de plek waar je geboren bent en de plek waar je momenteel leeft, omgezet in beweging. De voorstelling zal tijdens ExploreZ Festival op drie verschillende plekken te zien zijn. Elke plek is anders, daar ligt dan ook een uitdaging. “We zijn begonnen vanuit de studio daarna op locatie gaan repeteren. Elke ruimte is daarin heel anders, zo ontstond er in het Westerpark een klein feestje tijdens de warming up. Omdat we daar spelen op een plek waar veel mensen langs komen. Je hebt dus soms onverwachte interactie.”. Dat is dan ook het bijzondere aan theater maken op openbare plakken.
VAN STRIP NAAR THEATER
De naam Remix Comix zegt het al, het gaat over comics. Maar hoe maak je nou een fysieke performance vanuit deze specifieke kunstvorm? Daarover zegt Joske: “We hebben gekeken naar welke strips iedereen las in hun jeugd en welke fysieke mogelijkheden die hebben. Maar we hebben bijvoorbeeld ook gekeken naar, hoe snel lees je een strip? Wat kun je met de tekstwolkjes van strips?” Er zijn dus verschillende mogelijkheden die je kan vertalen naar een performance. Het is uiteindelijk een fysieke ode aan de stad Amsterdam geworden. Die stad met vele fietsen, kanalen en bovenal mensen.
Ben je nou benieuwd geworden naar Boom! Crash! Oh! Hello! of een van de andere voorstellingen van ExploreZ Festival, ga dan hier naar het volledige programma!