Stadsbewoners spelen de hoofdrol – Buurtcommunities #19

Stadsbewoners spelen de hoofdrol – Buurtcommunities #19
Fotograaf:
15 december 2016 | 20:00 - 22:00

Voorverkoop is gesloten

Stadsbewoners spelen de hoofdrol – Buurtcommunities #19 i.s.m. ZID Theater

Tijdens het ExploreZ Festival in Amsterdam een speciale Buurtcommunities in coproductie met ZID Theater. Deze aflevering staat volledig in het teken van community art en theater. Te gast zijn toonaangevende gezelschappen uit onder andere Spanje, Denemarken, Italië, Polen, Griekenland, Servië en Marokko. Naast presentaties van mediakunstenaar Thuur Caris en Sandra Trienekens van Urban Paradoxes gaan we aan de hand van tafelsessies in gesprek over de toekomst van community art en de rol die het heeft in het werken aan leefbare buurten, wijken en steden. Inclusief live performances!

Met in dit programma:

  • Sandra Trienekens – Oprichter Urban Paradoxes
  • Thuur Caris- Mediakunstenaar, onderzoeker en leraar
  • POD Theater
  • Theatre Brama

Naast het produceren van kunst in de publieke ruimte is Arthur (Thuur) Caris sinds 2003 docent en onderzoeker aan de Minerva Art Academie op de Hanzehogeschool Groningen. Zijn promotieonderzoek gaat over de kunstenaar als katalysator van leren en vernieuwing in een stedelijke omgeving. Het doel is om perspectieven aan te dragen voor de kunstenaar om te participeren in de samenleving. Kunstenaars, zegt Caris, kunnen zichzelf beschouwen als begeleiders van het publieke culturele experiment dat voor menselijke groei en sociale verandering zorgt. “In het onderwijs zouden we kunst niet alleen moeten beschouwen als gereedschap voor de training van menselijk kapitaal, maar ook als een domein van publieke interactie en democratisch debat.”

In het tweede deel van het programma gaat de zaal zelf, in kleinere groepen, op onderzoek uit. Samen denken we na over onder andere de toekomst van community art en delen we ideeën en visies op de artistieke benadering van de makers. Ook bespreken we onderwerpen als maatschappelijke urgentie en dynamiek, en samenwerking met andere spelers in het maatschappelijke domein zoals zorg en onderwijs. Wat zijn de drijfveren van de makers en welke impact hebben actuele sociale en politieke veranderingen op het werk van community art makers? Welke nieuwe artistieke en maatschappelijke wegen willen we inslaan en wat zijn eigenlijk de vragen vanuit de communities?

Thematafels:

1. Het democratische maakproces met de gemeenschap
Door Sebo Bakker van het ZID Theater
2. Het maakproces: maatschappelijke urgentie en dynamiek
Door Anouke de Groot van de Theaterstraat
3. Samenwerking tussen verschillende domeinen
Door Willem van der Craats van Bureau Point
4. Dilemma’s, problemen en onvoorspelbaarheden
Door Diane Elshout van het Moving Arts Project
5. De kunst van het doorgeven
Door Irene Lips van Jeugdtheaterschool Zuidoost
6. Werkvormen: vanuit een cultuurhuis naar de buurt
Door Ricky Middendorp van het Laaktheater
7. De relatie met wetenschappelijk onderzoek
Door Alessandra Ghiglione van het Social Community Theater

Keynote speaker: Thuur Caris | Deelnemende gasten: Karolina Spaic, Sebo Bakker, Daan Bosch (ZID Theater), Willem van der Craats (Bureau Point), Diane Elshout (Moving Arts Project), Sandra Trienekes (Urban Paradoxes), Irene Lips (Jeugdtheaterschool Zuid-Oost), Ricky Middendorp (Laaktheater), Daniëlle Noordermeer (Stichting Danstheater V.O.S), Alessandra Ghiglione (Social and Community Theatre, Turijn, Italië), Irena Ristic (hop.la! Servië), Ljubica Beljanski Ristic (BITEF Polyphony Festival, Belgrado, Servië) | Moderator: Redouane Amine

Voertaal: Engels/Nederlands
Waar: Pakhuis de Zwijger
Kaarten: gratis, reserveren verplicht: www.pakhuisdezwijger.nl

Credits:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven