Over ExploreZ Festival

Over ExploreZ Festival

ExploreZ is een multidisciplinair, internationaal festival dat makers, internationale gasten en stadsbewoners gezamenlijk creëren, voor een divers en inclusief publiek.
ZID Theater is de producent van het jaarlijks terugkerende festival. Het DNA van ZID – divers, inclusief, internationaal en multidisciplinair – zit dan ook verweven in het festival.

ExploreZ Festival vindt jaarlijks plaats in maand mei in Amsterdam, en reist vervolgens naar verschillende steden in Nederland (ExploreZ on Tour).

ExploreZ laat voornamelijk werk zien dat niet eerder in Nederland is vertoond. Het bevordert de dialoog en ontmoetingen tussen de makers en het publiek en zet elk jaar de schijnwerpers op een actueel thema. De hedendaagse stad en de verhalen van stadsbewoners vormen de inspiratiebron voor de producties, waarbij de stad ook het podium is voor die verhalen en producties.

De deelnemende makers zijn ervan overtuigd dat kunst een transformatie teweeg kan brengen bij iedereen die ermee in aanraking komt.

Een festival midden in de buurt, om lokaal en globaal, nationaal en internationaal te verbinden. Een festival voor een breed publiek, waar makers met een vluchtverleden en/of migratieachtergrond centraal staan.

Aanstormend en nieuw talent op het festival

ExploreZ biedt een podium aan al het diverse, ongekende en nieuwe talent dat Nederland rijk is. Vaak zijn dat makers met een vluchtverleden, migratieachtergrond; autodidacten of multi-talenten die niet in een hokje te plaatsen zijn. Ook creëert het festival een internationaal platform voor de makers, zodat zij hun (inter)nationale netwerk kunnen vergroten en ook buiten de Nederlandse grenzen hun werk kunnen gaan vertonen. 

Jonge makers met mooie nieuwe ideeën, unieke locaties, prikkelende ontmoetingen, trainingen en internationale gasten zorgen voor inspiratie, ontmoetingen en een gezamenlijke blik vooruit op het festival.

Spannende locaties en een breed publiek

Het multidisciplinaire en transculturele ExploreZ Festival is ontstaan vanuit de behoefte om nieuwe theatrale werkvormen en uitdagende, spannende locaties in vooral de buitenwijken van Amsterdam en andere steden onder de aandacht te brengen. Explorez festival verbindt makers en stadsbewoners, publiek en bijzondere locaties, lokaal en internationaal; vermengt de mens en zijn omgeving, hoop, verwondering, troost en kritisch denken. 

Internationaal samenwerken 

Het festival vindt plaats binnen een internationale context, met toonaangevende producties en een focus op inspiratie, dialoog en kennisoverdracht, waardoor het ook een uniek netwerk creëert. ZID Theater heeft een groot netwerk met internationale partners in Europa en daarbuiten, waarmee ZID regelmatig samenwerkt, en die net als ZID het belang inzien en benadrukken om mogelijkheden voor nieuwe makers te scheppen. 

Ontstaansgeschiedenis

ZID Theater – City Art & Performance Center uit Amsterdam ontwikkelt en organiseert ExploreZ Festival sinds 2016, mogelijk gemaakt door het grootschalige EU-project Caravan Next (2016- 2019). In de jaren 2016-2022 waren er zeven edities van het festival in Amsterdam en Den Haag (Nederland) en één in Belgrado (Servië, 2017).

Over ZID Theater

ZID Theater is een culturele organisatie, een producent en een podium in Amsterdam. ZID produceert multidisciplinaire voorstellingen en het jaarlijkse internationale ExploreZ Festival en verzorgt trainingen voor makers en performers. Talentontwikkeling en kansen creëren voor aanstormend talent met een vluchtverleden en migratieachtergrond zijn essentieel voor het werk van ZID. Het werk van ZID is diepgeworteld in de grootstedelijke dynamiek en vraagstukken. De voorstellingen komen tot stand door middel van co-creatie, zijn associatief en interdisciplinair en bestaan ​​uit authentieke concepten van de makers.  

ZID werkt stedelijk, landelijk en internationaal. Naast Nederland was ZID te zien in Europa, Zuid-Amerika, Verenigde Staten, Rusland en Marokko. ZID heeft voor haar werk diverse prijzen ontvangen. In 2020 werd Karolina Spaic, directeur van ZID, benoemd met de Koninklijke Onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kijk voor meer informatie op www.zidtheater.nl

[cycloneslider id=”best-of-explorez”]

2024


EU Projecten


Voorgaande jaren

Winkelwagen
Scroll naar boven