ExploreZ Festival 2020

ExploreZ 2020

ExploreZ Festival 2020 biedt ruimte aan nieuwe kunstvormen

De 5e editie van het ExploreZ Festival onderzoekt nieuwe kunstvormen. Vanaf 5 oktober 2020 zijn er 20 dagen lang voorstellingen en workshops op onverwachte plekken en momenten in Amsterdam.

Als een rode draad, loopt door het programma de volgende vraag: De stad is een thuishaven voor vele mensen, maar voelen we ons wel thuis in onze stad?

De locaties lopen uiteen van het Conservatoriumgebouw tot Buurtwerkplaats Noorderhof, van Podium Mozaïek, de oever van de Sloterplas tot de OBA en natuurlijk de eigen ruimte, de thuisbasis van het ZID Theater in de Kolenkitbuurt.

Dit jaar, in het tijdperk van corona, is de urgentie voor ExploreZ groter dan ooit volgens Karolina Spaić, directeur. “Mensen hebben veel behoefte aan contact. En spannende, nieuwe kunstvormen ontstaan vaak juist op momenten dat zich grote maatschappelijke veranderingen voordoen. Vergelijk kunst en cultuur van voor en na de Eerste of Tweede Wereldoorlog, die zijn heel verschillend. Corona biedt dus ook ruimte voor nieuwe kunstvormen.”

Het ExploreZ festival werkt samen met artistiek-sociaal geëngageerde gezelschappen van over de hele wereld. Dit jaar is er noodgedwongen iets minder uitwisseling, maar het Italiaanse gezelschap Teatro Potlach, Studio 7 uit Duitsland en vele individuele makers met roots buiten Europa staan toch op het festival.

Het festival wordt opgedragen aan twee bijzondere personen, die recent deze wereld hebben verlaten: Jeroen van Berkel, lid van het dagelijks bestuur van Stadsdeel West, die altijd een betrokken en inspirerend persoon was voor ZID. En de Sudanese dichter Abdel Wahab Yousif, die op zijn dertigste verdronk als bootvluchteling in de Middellandse Zee.
We leven in onzekere tijden en we hopen dat theater, kunst en cultuur troost en vreugde kan bieden. Na het festival ExploreZ in Amsterdam, volgen er nog eendaagse festivals en optredens in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
Welkom bij de 5e editie van het ExploreZ festival!

Winkelwagen
Scroll naar boven