Welkom op het Internationale ExploreZ Festival 2021! Een inleiding door Karolina Spaic, artistiek leider van het festival

A1 Poster Explorez 2021

Van 17 september t/m 10 oktober kunt u zich onderdompelen in een programma van vijftien voorstellingen op verschillende locaties in Amsterdam. ZID Theater produceert het festival en gebruikt haar eigen theater tevens als festivallocatie.

Na een periode van 18 maanden coronacrisis, exploreert deze 6e editie van het festival het thema hoop op nieuwe perspectieven.

Podiumkunstenaars werden in deze periode zwaar getroffen, omdat hun eigen DNA – live optreden, hen werd ontnomen. Dit leidde tot de vraag: is het maakproces of mijn werk aan een publiek tonen belangrijker? Deze essentiële vraag werd door alle belangrijke theaterstromingen als cruciaal gezien: wat is de rol van de kunstenaar in de samenleving?

Maar de coronacrisis maakte één vraag nog urgenter: wat is de verantwoordelijkheid van de samenleving naar de kunstenaar toe? We gingen er in de voorbereidingen van ExploreZ 2021 van uit dat de rol van de individuele kunstenaar op dit moment het meest kritiek is, want als de theaterkunstenaar verdwijnt, is er geen theater meer. Daarom staat deze editie in het teken van hoop op nieuwe perspectieven die kunstenaars kunnen bieden aan de samenleving.

Diverse solo-optredens tijdens het festival zijn persoonlijke getuigenissen over onderwerpen die de makers als urgent ervaren. Ook de groepsvoorstellingen die tijdens de coronacrisis zijn gemaakt, tonen meer maatschappelijke betrokkenheid dan voorheen door middel van exploreren, persoonlijke verhalen en gedeelde ervaringen.

Behalve uitvoeringen zijn er ontmoetingen, gesprekken, workshops, een open podium en spontane experimenten te beleven. Elke dag sluiten we af met een gezamenlijk nagesprek. Aangezien we nog steeds in de post-crisisperiode leven, blijft de komst van de internationale gasten onzeker. Als we geluk hebben, zullen er optredens van gezelschappen uit Servië, Marokko en Engeland plaatsvinden, en van makers uit o.a. Griekenland, Australië, Syrië, Armenië en Iran die op dit moment hier verblijven.

Kom en deel met ons het enthousiasme, ervaar, exploreer en ga in dialoog met elkaar.

Karolina Spaić, artistiek leider van het ExploreZ Festival

Winkelwagen
Scroll naar boven