Welkomstwoord van directeur Karolina Spaic

WELKOM OP EXPLOREZ FESTIVAL 2023

“Als we voor de makkelijke weg gaan, dan veranderen we nooit.”
Marina Abramović

ZID Theater presenteert van 12 t/m 21 mei 2023 de achtste editie van het multidisciplinaire, internationale ExploreZ Festival. Twee weken vol theater, muziek, dans, workshops, ontmoetingen en gesprekken, met als thema: NO LIMITS.

ExploreZ Festival laat voornamelijk werk zien dat niet eerder in Nederland is vertoond. We bevorderen met ExploreZ de dialoog en ontmoetingen tussen makers en publiek en zetten elk jaar de schijnwerpers op een actueel thema. In 2023 is dat ‘geen grenzen’, oftewel NO LIMITS: een leven met kunst zonder beperkingen, waarin alles mogelijk is.

Voor deze editie van het avontuurlijke festival werkt ZID Theater als initiator samen met makers uit vele landen en met de nieuwe talenten die Nederland rijk is.

We starten met de locatievoorstelling Boom! Crash! Oh! Hello! Een cross-over van theater en strips, geschikt voor jong en oud. Beeldende kunstenaars uit Tsjechië, Servië en Slovenië, werken hieraan mee als onderdeel van het Europese project Remix Comix. Hierna volgt de première van de voorstelling CARGO H – The Journey of Human Kind met makers met een vluchtverleden of migratieachtergrond. De nieuwe generatie dansmakers Veronika Kolomazníková, Jort Faber en Rebecca Lillich Krüger laten hun prikkelende werk zien. Het Duitse gezelschap antagon TheaterAKTion komt voor het eerst naar ons toe met de voorstelling Corpus Mundi. De Braziliaanse Bárbara Carvalho wil hierin haar eigen ervaring met racisme deconstrueren en transformeren tot collectieve emancipatie, met gebruik van elementen uit traditionele Afrikaanse en Afro-Braziliaanse dans en moderne dans.

Het laatste festivalweekend staat in het teken van nieuw talent. In het muzikale programma The Northern Stars van maker Semere Welday uit Eritrea smelten muziekstijlen en culturen samen. En tijdens het programmaonderdeel Explodium laten aanstormende talenten uit Nederland, Marokko, Argentinië, Palestina, Syrië en Griekenland hun werk zien: projecten die nog in ontwikkeling zijn, try-outs en premières.

Kom langs, beleef mee en ontmoet interessante makers, deelnemers en publiek. Vier samen met ons de kunst, zonder grenzen.

Zonder grenzen klinkt tegelijkertijd romantisch en idealistisch, activistisch en artistiek. En dat alles is precies wat ExploreZ 2023 is!

Karolina Spaić, directeur

Winkelwagen
Scroll naar boven