De makers aan het woord:
Nivin Baranbo over ‘Not Only One’

We zien een vrouw die zich klaarmaakt voor een tv-opnamen. Ze bekijkt zichzelf in de spiegel en repeteert haar tekst. Wanneer ze de woorden niet over haar lippen krijgt, is het duidelijk voor het publiek dat ze diep geraakt is. Nivin Baranbo neemt het publiek in haar voorstelling ‘Not Only One’ mee in het leed wat de verborgen vrouw van het Midden-Oosten aangedaan wordt.

Een droom die uitkomt

“Het idee voor deze voorstelling kwam tijdens een vrouwencirkel op het Internationale Magdalena Festival, waar Nivin namens het ZID Theater aan meedeed in 2022.” Een festival voor vrouwelijke theater- en performance makers. Hier hadden de deelnemers het onder andere over dromen en toekomstplannen. Waar Nivin van droomde was haar eigen voorstelling maken. Een solo, die een stem gaf aan de vrouwen die verdwijnen achter het geweld van de man. Die stem is hoorbaar door de hele voorstelling. Omdat het stuk gemaakt is vanuit verhalen uit de omgeving van Nivin, maar zeker ook vanuit de actualiteit waar we nu in leven.

De positie van de vrouw

Het geweld dat vrouwen aan wordt gedaan is in de media nu ook een stuk zichtbaarder dan een aantal maanden geleden. Dit mede door de gewelddadige moorden die gepleegd worden op vrouwen in bijvoorbeeld Iran. Daarover zegt Nivin: “De media is een stuk intelligenter dan een aantal maanden geleden, maar nog worden we in Europa niet geactiveerd om iets te doen. Pas als er iets groots gebeurt komen we in actie. Terwijl het geweld wat daar gebeurt al jaren iets heel extreems is. Ik hoop met deze voorstelling mensen te activeren door ze een spiegel voor te houden. In plaats van toekijken, net als in het theater hoe een drama zich afspeelt.” Geïnspireerd door de huidige crisis in o.a. Iran en persoonlijke verhalen durft Nivin problemen op tafel te leggen en hoopt ze het gesprek te openen voor het publiek.

Powered by ZID

Dat ze nou juist een ‘work in progress’/eerste versie van deze voorstelling mag laten zien op ExploreZ Festival is voor Nivin een droom die uitkomt. “Ik heb hard gewerkt en Karolina heeft genoeg potentie in mij gezien om mij een podium te geven op het festival, dat voelt goed. Ik hoop zoveel mogelijk mensen te bereiken met dit stuk om zo de vrouwen die niet gehoord worden een stem te geven.”

De voorstelling is powered by ZID Theater. ZID treedt op als producent van de voorstelling en ondersteunt de makers in hun maakproces. Zo is de jonge regisseur Julija Filipovic, student aan AHK afdeling regie, gevraagd om Nivin in het werkproces te helpen en de voorstelling uiteindelijk te regisseren. 

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Nivin of een van de andere makers van ExploreZ Festival? Ga dan voor meer informatie en tickets naar Explodium.

Winkelwagen
Scroll naar boven