Explodium

Explodium
Fotograaf: Explodium
21 mei 2023 | 17:00 - 18:30
ZID Theater
Roos van Dekamaweg 1, Amsterdam

In het dynamische programma Explodium laten nieuwe makers met roots in Marokko, Nederland, Palestina, Syrië, Griekenland en Argentinië hun work-in-progress of net gemaakte voorstellingen zien.

Explodium laat je genieten van diverse korte voorstellingen na elkaar. Dit jaar zetten we met Explodium Nivin Baranbo, Zaher Hamzat & Issam Zemmouri, Naima Baraka, Igor Alvarez Cugat, Levi Dali Middendorp en Martina Kosta Diankova in de spotlights op het podium voor nieuwe makers. Explore samen met hen drijfveren, ideeën en cross-overs in hun nieuwe werk en werk dat nog in ontwikkeling is.

Tussen de optredens door is er ruimte om een drankje halen en in gesprek te gaan met deze bijzondere makers. Zo kunnen er interessante ontmoetingen en verdiepende gesprekken plaatsvinden en komen publiek en makers dichter bij elkaar. Na afloop is er de niet te missen AFTERPARTY van ExploreZ Festival!

Not Only One – Nivin Baranbo | Powered by ZID | Work in progress

Een documentaire, poëtische en visuele performance over vrouw zijn en vrouwenrechten wereldwijd

Nivin Baranbo kaart in haar multidisciplinaire voorstelling Not Only One de schending van vrouwenrechten aan, geïnspireerd door huidige crises in o.a. Iran én haar persoonlijke ervaringen.

“Er kwam een stroom van emoties en gevoelens bij mij los toen ik hoorde over de moord op Mahsa Amini. In mijn geboorteland Syrië, in die patriarchale samenleving, heb ik soortgelijke problemen ervaren,” vertelt ze. Tijdens de voorstelling zit je dicht bij Baranbo, alsof je ‘gast’ in een tv-studio bent. Een studio die verandert in een podium voor emoties, dromen en verlangens. De maker ziet haar optreden als een daad van solidariteit met alle vrouwen, waar ze ook zijn.

Achtergrond
Nivin Baranbo (NL/Syrië) is theatermaker en journalist. Tot 2016 was ze als producer, journalist en presentator verantwoordelijk voor het nationale Arabesque-radiostation van Damascus (Syrië). Na haar aankomst in Nederland, nam ze deel aan het tweejarige project FATE – Future Academy on Tour van ZID en speelde zij in de voorstelling NO FEAR (2022). In de film Step by Step (Break Free Films) heeft ze een hoofdrol en zij is te zien in de recente internationale Syrische politieke serie Smile Mr. General.

Credits
Regie: Julija Filipovic | Concept en spel: Nivin Baranbo

Taal: Engels
Duur: 20 minuten

Circles – Issam Zemmouri & Zaher Hamzat | Powered by ZID | Work in progress

Een dansvoorstelling die de universele kracht van Soefi-dans verbindt met de eigen artistieke taal van de makers.

Over de voorstelling
Geïnspireerd op de traditionele Soefi-dans uit het Midden-Oosten, gaan Hamzat en Zemmouri, twee dansers uit verschillende danstradities, met elkaar in dialoog. Resultaat is een nieuwe artistieke taal met elementen uit de moderne dans en performance.
Hamzat heeft jarenlange ervaring als danser bij een groot gezelschap in Syrië. Zemmouri ontwikkelde zijn eigen stijl, na opleidingen in Marokko en Frankrijk. In Circles ontstaat er tussen de dansers een dialoog – over herkenning, spiegeling en strijd – waarin iedere danser een eigen weg vindt.
Een cirkel is de perfecte weergave van volledigheid. De voorstelling Circles is een symbolisch antwoord op de zoektocht van de mens naar de betekenis en het bewustzijn van het leven. Alles is verbonden in Circles: Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke artistieke taal.

Achtergrond
Zaher Hamzat and Issam Zemmouri namen deel aan het tweejarige ZID-project FATE (Future Academy on Tour in Europe) en speelden in de voorstelling NO FEAR (2022).

Over Zaher Hamzat
Zaher Hamzat is een Palestijns-Syrische choreograaf, danser en kunstenaar, die klassiek ballet studeerde. Hij trad op in verschillende dansvoorstellingen (moderne dans, volksdans en Soefi-dans) in Syrië, vele Arabische en andere landen.

Over Issam Zemmouri
Issam Zemmouri is choreograaf en danser met een unieke stijl: een combinatie van hedendaagse dans, eigen fysieke expressie en sterke, beeldende elementen. Via dans spreekt hij gevoelige onderwerpen aan, waar woorden tekortschieten. Zemmouri volgde danstrainingen in Marokko en Frankrijk, is sinds vier jaar gevestigd in Nederland en een vaste speler bij ZID.

Credits
Choreografie en dans: Zaher Hamzat en Issam Zemmouri

Duur: 20 minuten

LEAVES – Naïma Baraka | Work in progress

Performer, kickbokser, butoh-danser en urban verhalenverteller deelt haar visie op hoop

Over de voorstelling
Wat doen we? Waar horen wij thuis? Net als bladeren aan bomen, gaan ook wij door verschillende stadia van verandering, dood en wedergeboorte. Wanneer geloofsvragen zich voordoen, worden we geconfronteerd met een crisis. Maar ook een kans op vernieuwing doet zich voor…
LEAVES is een performance geïnspireerd op butoh-dans, waarin Naïma Baraka haar visie deelt op hoop, door middel van de bewegingen van het lichaam. Deze voorstelling was in 2020 twee keer te zien op het Amsterdam Butoh Festival.

Achtergrond
Naïma Baraka is een performer, kickbokser, butoh-danser en urban verhalenverteller.
Naïma is sinds 2017 te zien in ZID Theater in verschillende voorstellingen. Ze heeft haar eigen organisatie BARAKA EMPOWERMENT, waar ze multidisciplinair werkt met dans, beweging, theater, kickboksen en educatie samen. Het doel van de activiteiten is het stimuleren van creativiteit en zelfredzaamheid.
Zie ook: Baraka Empowerment

Credits
Concept en uitvoering: Naïma Baraka

Duur: 20 min

SLIKK – De nacht plant zichzelf – Igor Alvarez Cugat & Levi Dali Middendorp | Nieuw werk

SLIKK neemt je in een gloeiende, krakende achtbaan mee de stad in.

Over de voorstelling
Ontmoet Shane, hij is onderdeel van de onderbetaalde generatie. Leeft voor het weekend, woont nog steeds bij z’n ouders. Ga mee op een avond uit met hem en z’n boys – gebruind, gespierd en gewapend met al zijn maandloon: een weekend miljonair. Vanavond is Shane aan zet. Alles groot, groter, grootst. En op maandag? Dan is het terug aan het werk en beginnen we weer van vooraf aan.
Stap in de wereld van Shane, vol eindeloze mogelijkheden en non-stop plezier! SLIKK neemt je mee in een gloeiende, krakende achtbaan de stad in.

Achtergrond
Theaterregisseur Igor Alvarez Cugat is in 2022 afgestudeerd aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en ziet zichzelf als stem voor degenen die worden gediscrimineerd op grond van seksuele geaardheid, genderidentiteit en/of genderexpressie. In zijn werk spelen thema’s met betrekking tot liefde, religie en familie een grote rol, evenals depressie als gevolg van misbruik, pesten en negatieve sociale ontwikkeling tijdens de kindertijd.

Igor vindt dat we vooruitstrevend moeten zijn in onze ideeën en onze realiteit. Zijn werk is een reflectie van zichzelf en aangezien hij zichzelf identificeert als ‘anders’, nieuwsgierig en rebels wil hij dit graag ook terugzien in zijn werk. “Het normatief moet veranderen en we moeten op zoek gaan naar nieuwe manieren om deze verandering tot stand te brengen.” – Igor

Levi Dali Middendorp is in 2020 afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA). Sindsdien is hij te zien geweest in o.a. U bevindt zich hier (Dries Verhoeven), BLOOS de mannen (Marte Boneschansker) en in zijn eigen geschreven voorstelling Ergens Op de Wereld Is het Stil (met Sebastiaan de Bie). Levi gaat uit van een interdisciplinaire werkstijl, waarin hij meerdere aspecten van het vak blijft onderzoeken. “Ik wil dingen maken en in dingen spelen die inspireren. Onderhuidse fantasie, fascinatie en kinderlijke nieuwsgierigheid” – Levi

Ook schrijver en dramaturg Roel Pronk studeerde in 2020 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie (ATKA)

Credits:
Regie: Igor Alvarez Cugat | Spel: Levi Dali Middendorp | Tekst: Roel Pronk

Taal: Nederlands
Duur: 35 min.

LAGOLAGO – Martina Kosta Diankova | Work in progress

De Grieks-Bulgaarse danseres en choreografe Martina Kosta Diankova presenteert de eerste en tweede akte van haar originele driedelige werk in uitvoering LAGO.

Over de voorstelling
Geïnspireerd door het Griekse tongbrekerspel “Ehis LAGO?” (Heb je een konijn?) en de muzikaliteit die dat oplevert, zal de danseres een existentiële loopbaanvraag stellen alsof het een spel is: 

“- Heb je een auditie? ”
“- Ik heb een auditie.”
– Heb je een kans?” 

In deze solovoorstelling, kort voor haar dertigste en dansend op een gebroken ballet waarvan de soundtrack een verrassing is voor het publiek, onderzoekt de danseres de provocerende vraag met alleen haar lichaam en zeven verschillende dansgenres als haar gereedschap. De geluiden van verschillende talen die voortdurend worden gesproken door chatbots, die allemaal dezelfde existentiële vraag stellen, weven in en uit de soundtrack en versterken het gevoel van existentiële chaos. 

Achtergrond
De mystieke en buitenaardse dans heeft tot doel de jonge danseres te zuiveren, als een andere Maria Magdalena die bevrijd is van de “zeven demonen”. Het publiek krijgt de kans om de voorstelling bij te wonen en wordt zelfs uitgenodigd om deel te nemen door de artieste te ‘badgen’ terwijl ze onverwachts de harde realiteit van het leven onder ogen ziet. Als catharsis opnieuw de enige oplossing blijkt te zijn, zal de voorstelling uitmonden in een improvisatiefeest ter viering van het geschenk van het leven.

Martina Kosta Diankova is een professionele danseres en choreografe van Griekse en Bulgaarse afkomst, en oprichtster van YfD (‘Yoga for Dancers’). Sinds 2017 geeft ze les in yoga en dans in Griekenland, Jordanië en heel Europa. Martina was medeoprichter van het dansgezelschap ‘Revelators’ en heeft vier voorstellingen gechoreografeerd die op verschillende festivals in Griekenland werden gepresenteerd.

In 2023 nam Martina deel aan het residentieprogramma Theatre in Palm van de Turku University of Applied Sciences om de tekst van Antigone in relatie tot de impact op het milieu te onderzoeken. Hetzelfde jaar geeft ze een YfD workshop op Ja Fest in de eerste Theatre in Palm academie.

Credits:
Choreografie/uitvoering: Martina Kosta Diankova | Muziek: Arturo Gui | Kostuums: MarDi Creaties | Foto's: Alegi | Posterontwerp: Alegi | Communicatie: Andriana-Anna Tsiotsiou


Winkelwagen
Scroll naar boven