Explorez 2020

De 5e editie van het Explorez Festival onderzoekt nieuwe kunstvormen. Vanaf 5 oktober zijn er 20 dagen lang, voorstellingen en workshops op onverwachte plekken en momenten in Amsterdam.

De locaties lopen uiteen: van het Conservatoriumgebouw tot Buurtwerkplaats Noorderhof, Podium Mozaïek, de oever van de Sloterplas, OBA, het Rembrandtpark en natuurlijk bij de thuisbasis van het ZID Theater in de Kolenkitbuurt. Creatief directeur Karolina Spaić: “We experimenteren weer volop dit jaar! Al jaren dagen we mensen uit om samen te werken in onverwachte combinaties: bijvoorbeeld een conservatoriumstudent met iemand die geweldig heeft leren dansen in een sloppenwijk. Dat doen we nu weer.”

Dit jaar is de urgentie voor ExploreZ groter dan ooit volgens Spaić. “Mensen hebben veel behoefte aan contact en spannende, nieuwe kunstvormen ontstaan juist op momenten dat er grote maatschappelijke veranderingen zijn. Denk aan kunst en cultuur van voor en na de Tweede Wereldoorlog, die zijn heel anders. Corona biedt ruimte voor nieuwe kunstvormen.”

Explorez werkt samen met artistiek-sociaal geëngageerde gezelschappen van over de hele wereld. Dit jaar is er iets minder uitwisseling, maar het Italiaanse gezelschap Potlach komt vooronderzoek doen voor Invisible Cities: hun wereldwijde kunstproject over de verborgen sporen in een stad, zoals een kelder of plein. Tijdens de zoektocht betrekken ze tientallen lokale deelnemers. De uitkomst en het proces bepalen het artistieke eindresultaat. Potlach deed dit al in 2o steden in onder meer Iran, Amerika en Oostenrijk.

In de pers 2020

Wij zijn Plein ’40-’45 – Video tijdens de opnames van Onzichtbare Stad #1

Westerpost – Lees hier de aankondiging van het ExploreZ festival in de Westerpost.

Dag van de Vrouwen – Interview met Karolina Spaić over het Explorez Festival.

Bhoedistisch Dagblad – Vijfde editie ExploreZ biedt ruimte aan nieuwe kunstvormen

[cycloneslider id=”afsluiting-explorez-2020″]


Nieuws

Evenementen

Winkelwagen
Scroll naar boven