Explorez 2023

Van 12 t/m 21 mei 2023 organiseert ZID Theater het multidisciplinaire en internationale ExploreZ Festival. Tien dagen vol theater, muziek, dans, workshops en meetings met het thema NO LIMITS. Makers uit Tsjechië, Servië, Slovenië, Duitsland, Brazilië en de vele aanstormende talenten die Nederland rijk is, laten hun werk op het festival zien.

Opening ExploreZ Festival:

De feestelijke opening van ExploreZ Festival vindt plaats op vrijdag 12 mei om 17.00 uur bij Broedplaats BOUW, de thuislocatie van ZID Theater. Naast de première van de locatievoorstelling Boom! Crash! Oh! Hello! wordt er een muurschildering gemaakt, die wordt onthuld door kunstenaars en buurtbewoners en wordt de expositie in de galerie BOUWPUT geopend.

Een greep uit het programma:

ExploreZ Festival start met de locatievoorstelling Boom! Crash! Oh! Hello!, een cross-over van theater en strip. Deze voorstelling vindt maar liefst vijf keer plaats op diverse buitenlocaties in Amsterdam, zoals het Erasmuspark en het Cultuurpark Westergasfabriek. In de voorstelling zijn strips op rijdende fietsen geplaatst, die door middel van theater en dans tot leven komen. Een fantastische, nieuwe, en duizelingwekkende ervaring voor jong en oud.

In de voorstelling CARGO H, die in première gaat tijdens het festival, gemaakt met twaalf nieuwkomers, wordt de vraag gesteld: ‘Waar ben je naar onderweg?’

Voor de eerste keer komt het gezelschap antagon TheaterAKTion uit Duitsland met de voorstelling Corpus Mundi. Hierin zal de Braziliaanse Bárbara Carvalho haar eigen ervaringen met racisme deconstrueren en transformeren tot collectieve emancipatie. Hiervoor werkt ze zowel met elementen uit de traditionele Afrikaanse en Afro-Braziliaanse dans, als met moderne dans.

Het laatste weekend staat in het teken van aanstormend, nieuw talent. Dit jaar komt maker Semere Welday uit Eritrea met het muziekprogramma The Northern Stars, waarbij diverse muziekstijlen en culturen samensmelten. Aanstormende talenten met roots in Marokko, Polen, Palestina, Syrië en Argentinië laten hun werk zien in het programmaonderdeel Explodium, met projecten in ontwikkeling, try-outs of eerste vertoningen.

Met dit alles voert ExploreZ een transculturele dialoog over een wereld zonder grenzen tussen enerzijds de makers onderling en anderzijds tussen makers en publiek.

ExploreZ Festival laat voornamelijk werk zien dat niet eerder in Nederland is vertoond. Het bevordert dialoog en ontmoetingen tussen makers en publiek en zet ieder jaar een actueel thema in de schijnwerpers. In 2023 is dat ‘geen grenzen’ oftewel NO LIMITS, een leven met kunst zonder grenzen of beperkingen, waarbij alles mogelijk is.

In de pers 2023:

Nieuwsbrieven 2023:

Nieuwsbrief juni 2023: Nederlands / Engels
Nieuwsbrief mei 2023: Nederlands / Engels
Nieuwsbrief april 2023: Nederlands / Engels
Nieuwsbrief maart 2023: Nederlands / Engels

Explorez 2023
ExploreZ Festival 2023

Nieuws

Evenementen

Winkelwagen
Scroll naar boven